So you think you can ride!

Fick idag veta att min kära syster hade fått knät ur led under natten så imorgon så blir det att jag åker ned till Ö-vik och hämtar både henne och Bosse då det kan vara jobbigt för henne att köra.

 

Då det ligger i släktet med dåliga knän på min mammas sida så är det något som jag inte undkommit heller. Ibland funderar jag vad som man hade blivit av om man inte hade haft problem?

I mina yngre dar höll jag på med några sporter bland annat fotboll, basket, innebandy men det jag älskade över allt det var hästar och dans.

Jag har dansat hipp- hopp, jazz och även provat på lite balett och även fast jag inte kan dansa längre betyder inte att jag inte berörs av musik och dans.

Just nu går faktiskt mitt favoritprogram på TV.

- Någon som kan gissa?

Jo det är So you think you can dance!

Är alltid lika fantastiskt att se på och man kan bara drömma om att dansa på det viset.

Tur är dock att jag kunde fortsätta mitt största intresse trots mina knän och jag skulle nog aldrig sluta hålla på med hästar om jag ens satt i en rullstol.

 

Tänk om man skulle kunna göra ett program på samma sätt om ridning!

Du har en vecka på dig att lära dig en ny gren och försöka utföra det så bra som möjligt.

 

So you think you can ride!

Förslag på grenar som skulle vara med:

  • Hoppning

  • Dressyr

  • Voltige

  • Körning

  • Distans

  • Western

  • Fälttävlan

Har ni förslag på mer grenar man skulle kunna genomföra?

Skulle ni vilja delta i något sådant eller är det något ni skulle vilja se på?

Jag och Divan i sommars!


Utbildningsskalan - Samling

För att nå det sista steget på Utbildningsskalan samling måste man först uppnå de fem första stegen, det finns inga genvägar!

 

Samling innebär en förskjutning av tyngdpunkten bakåt så att hästen bär mer av sin vikt med bakdelen. Bakdelen ska sänkas genom att bakbenen vinklas i alla leder och sätts djupare in under hästen. Det är denna omfördelning/förskjutning av vikten som leder till att hästen avlastar sin framdel som då blir högre och lättare.

 

Man skiljer på relaterad och absolut resning. Hästens form skall alltid vara relaterad till bakbenens undertramp och bärförmåga tyvärr ser man ofta varianter på ”samling” med hästar som förlorat både gång, mjukhet och ryggverksamhet.

 

I de samlade gångarterna blir stegen något kortare men högre (luftigare). Med bibehållen takt och balans ska hästen röra sig energiskt och med framåtbjudning.

Och så till sist: Samling får aldrig förväxlas med att man rider i ett släpigt tempo, ju mer samling man kräver, desto mer energi och styrka behövs!

 

Det man förlorar i längd vinner man i höjd!

 

De tre viktiga egenskaperna som behövs innan samling är:

  • Styrka i muskulatur

  • Elasticitet i senor

  • Stadga i ledgångar

Målet med ridningen ska vara god ridbarhet och genomsläplighet!



Veckoschema för hästarna v.31

Bosse

Måndag: Vila då han hämtas upp från Ö-vik

Tisdag: Skoning & möjligtvis tömkörning beroende på hur sent det blir

Onsdag: Uteritt (Malin rider om hon ej har åkt tillbaka till Ö-vik)

Torsdag: Dressyr på ängen

Fredag: Uteritt

Lördag: Markarbete/ Gymnastikhoppning

Söndag: Dressyr på ridskolan

 

Erik

Måndag: Vila då han fortfarande inte har någon sko på vänster fram

Tisdag: Skoning & möjligtvis tömkörning beroende på hur sent det blir

Onsdag: Uteritt möjligtvid tillsammans med Malin på Bosse

Torsdag: Dressyr

Fredag: Uteritt

Lördag: Markarbete/ Gymnastikhoppning

Söndag: Dressyr på ridskolan

Bilderna har jag lånat från Malin blogg


Svar på kommentar

Gillar att få kommentarer även fast jag är väldigt dålig på att hålla igång mitt bloggande.

 

Har fått denna fråga från en anonym:

 

- Kan du inte berätta i ett inlägg hur du får en häst att gå i form? Skulle vara intressant!

Jo det är klart att jag kan göra och jag rekommenderar starkt att ni kan läsa inläggen jag har gjort på utbildningsskalan som jag har skrivit hittills då det är en röd tråd som jag håller genom min ridning (även fast texten kanske är lite tragglande). Är lite svårt att skriva ett inlägg på hur jag får hästen att gå i form då det är ett så stort ämne men jag ska försöka så gott jag kan att ge min syn på det.

 

Varje häst är ju speciell individ och all ridning måste så klart anpassar efter den individ man sitter på. Som ryttare tycker jag att man lär sig som mest av att rida olika hästar och framför allt så lär man sig mycket av att sitta på bra hästar!

 

En förutsättning för att kunna rida hästen i form är att ryttaren är i balans, följsam och arbetar hästen i en form där det är fysiskt möjligt att utföra det vi ber om.

 

Sitter jag upp på en okänd häst så tänker jag ofta på att hellre göra det för enkelt än att göra det för svårt.

 

Brukar då försöka hålla mig efter utbildningsskalan vare sig jag sitter på en unghäst eller en mer rutinerad häst. Ju mer rutinerad häst, desto snabbare kommer jag att komma genom stegen och på en mindre rutinerad så kanske jag nöjer mig med att de första stegen fungerar.

 

Utbildningsskalan

  • Takt- Kolla av att jag kan hitta en bra ren takt i hästen. Att hästen svarar för min hjälper – Framåtdrivande, Förhållande och vändande hjälper. Rider mest raka spår och övergångar.

     

  • Lösgjordhet - Efter det så handlar det om att göra hästen smidigare och avslappnad både fysiskt och psykiskt. I detta läge kanske jag börjar jobba mer på böjda spår och se om jag kan böja och ställa hästen och börja lite lätt med sidförande rörelser.

     

  • Kontakt – Börjar sedan kolla av att jag har den bjudning som jag vill att hästen ska ha och mer och mer att jag kan bestämma takt och tempo.

    Försöker också tänka på att skapa den kontakt som jag vill ha med hästens mun viktigt då också att den kontakt jag genererar är ofta den kontakt man får tillbaka. Har man en hård hand kommer hästen troligtvis vara stark och hård i munnen, om jag inte håller stöd alls hur ska då hästen kunna söka kontakt med min hand.

    Kontakten kan också skifta mycket under ett pass beroende på hur pass stark hästen är och hur mycket stöd den behöver av sin ryttare för att kunna utföra rörelser.

    Kontakten handlar också om hur mycket kontroll/kontakt jag har över hästens bakben.

     

  • Schwung – Handlar om hästens rörelse över ryggen och kan som sagt endast utföras i trav eller galopp. När jag hästen väl avspänd både fysiskt och mentalt och hittar en bra takt och kontakt så kommer det automatiskt komma en rörelse över hästens rygg. Bra övning för att känna av schwung är att jobba mycket med tempoväxlingar.

     

  • Rakriktning – Detta är inte något som man kan förändra över ett ridpass utan oftast något som tar tid då det handlar om hästarnas starka och svaga sida. Eftersom jag är vänsterhänt brukar jag se det som en fördel då jag sitter upp på andras hästar då majoriteten av ryttare är högerhänta. Rakriktning handlar om att få hästen att använda sina båda kroppshalvor lika mycket här jobbar jag mycket med att hästen ska spåra korrekt med sina bakben. Arbetar också med ställning böjning på både raka och böjda spår med tanke att jag hela tiden ska försöka använda mer ben och säte till att rama in och böja hästen än att använda handen.

     

  • Samling - Det jag förlorar i längd vinner jag i höjd! Samling handlar om att kunna behålla livlighet i trampet men att förändra tyngdpunkten något och att genom övergångar, tempoväxlingar och samlande rörelser förmå hästen att träda inunder sig mer med sina bakben och jag ska försöka få känslan av att hästen ¨växer¨ framtill.

 

Ni kanske inte blev ett dugg klokare av det jag precis skrev men ett nyckelord när jag tränar brukar jag försöka sträva efter HARMONI hur löjligt det är låter.

 

Man vill ju helst att det ska se ut som man dansar fram utan att det ska synas vad man gör.

Själv ser jag mer ut som en döende valross när jag rider men det är ju en annan historia.

 

Funderar ni något får ni gärna kommentera.

En ryttare som jag ser upp till och bara kan drömma att kunna rida som!
Någon som ser vem det är?


Utbildningsskalan - Rakriktning

Så gott som alla hästar är mer eller mindre oliksidiga av naturen, de har ofta en starkare och en svagare sida precis som människan är höger- eller vänsterhänt. Ryttaren uppfattar ofta att hästen har en "stel" och en "mjuk" sida.

 

En rakriktad häst spårar, dvs. denne går med bakbenen i linje med frambenens spår på såväl raka som böjda spår och är även formad i bålen efter det spår denne går på. Ju mindre volt, desto mer böjning krävs. Är hästen inte tillräckligt lösgjord och gymnastiserad och har svårare att forma/böja sig åt ena hållet blir det också svårare att spåra. Kraven på böjning ökar successivt med hästens utbildningsståndpunkt.

 

Det rakriktande arbetet går ut på att få hästen så liksidig/symmetrisk som möjligt. Ryttaren måste alltid vara uppmärksam på hästens rakriktning och rätta in framdelen framför bakdelen eftersom bakdelen är hästens ”motor”.

 

När hästen arbetar liksidigt bär den lika mycket vikt på båda bakbenen i alla rörelser och kan därför göra
rörelserna lika bra åt både höger och vänster. Då går de förhållande hjälperna också igenom korrekt, via munnen, nacken, halsen, ryggen och bakdelen och påverkar båda bakbenen likadant.

 

En vanlig orsak till hästens snedhet är att ryttaren inte sitter med vikten mitt över hästen utan glider över utåt (eller inåt), detta är ett allvarligt fel som påverkar hästen negativt och på sikt kan leda till förslitningsskador.

 

 

80% av alla hästar är högersvaga.

Konvext (utåtbuktad)= Stark

Konkav (inåtbuktad)= Svag

 

Hästarna kan växla sin svaga och starka sida = gott tecken då det är resultat utav arbetet

 

Ryttaren måste rida i ett friskare tempo för att kunna uppnå rakriktning.

 

Hästar är precis som vi höger och vänsterhänta. På bilden visas en häst som är högerstark. Det vill säga att den kommer att skjuta ut h.bog och lägga sig hårdare på h.tygel. Den undviker att ta stöd på vänster tygel och för bakdelen in till vänster. Genom detta går hästen emot vänster skänkel och sparar på vänster bak.

 

 

 

 

 

 

 


Uppdateringar 30/7

Har inte haft någon lust att blogga i sommar så jag har faktiskt inte varit inne en endaste gång utan har bara haft en härlig semester och tagit det lugnt.

 

Efter dressyrtävlingen i Umeå åkte jag ned till Ö-vik för att hjälpa till på Hästivalen som anordnades av ridskolan och travet tillsammans. Otroligt lyckade föreställning med uppvisningar välorganiserade tävlingar och fantastiskt väder. Något som jag starkt rekommenderar alla hästintresserade att åka på nästa år. Min syster passade på att debutera med Divan på hennes första lokal/regionala hopptävling vilket de gjorde med bravur.

Hon startade även Bosse två klasser vilket resulterade i en blå rosett och ett nedslag i andra klassen men det var superfina rundor verkligen.

 

Skulle hoppat terräng med Divan på Tjärnterrängen men hon hade trampat av sig en sko så jag åkte bara med och hjälpte Malin med Bosse. Det var dock rätt roligt att bara stå och hjälpa till från backen. Fick höras om att Umeå hade några terräng hinder så det blir kanske att åka dit med Bosse och Erik till hösten och hoppa lite. Synd att Erik är lite tittig vid hoppningen för annars hoppar han ju snällt.

 

Har haft Erik här uppe hos mig i sommar där han har fått gå på bete och mått gott. Har dock börjat lägga upp hans träningsschema lite hårdare nu när han är mer igång så han inte ska bli allt för rund om magen. Han har dock precis dragit av sig en sko som jag måste få på för att kunna fortsätta min hårdträning.

 

Bosse kommer upp på måndag för att bo här i Vännäs tillsammans med mig och Malin har kommit in på skola i Umeå och kommer att hjälpa mig med honom så mycket hon har tid och råd.

 

Nästa inplanerade tävling är i Ö-vik på Erik och Divan och Malin ska tävla där på Bosse.

 

På måndag börjar jag jobba igen efter semestern och jag kan säga att jag har faktiskt saknat tillbaka till alla hästar, elever och arbetskamrater.


Bild fotad av Pernilla Larsson på Malin och Divans debut på Hästivalen


Summeringen från tävlingarna i Umeå

  • Bosse gjorde två bra starter i LB klasserna trotts att det var långt ifrån våra bästa (hade inte suttit på honom på så otroligt länge heller) resultaten blev dock två röda rosetter med oss hem. Gjorde också två starter i LA:3 under helgen, lyckades dock inte kunna plocka ihop honom på det sätt jag skulle velat, plus att han var lite trött och började kasta med huvudet i båda dom klasserna. Hade jag varit smart hade jag utgått sista klassen för han var så trött och sur på mig.

     

  • Divan gjorde sin tredje stora tävling på godkända procent och behöver lite mer styrka fortfarande för att poängen ska bli högre. Var dock väldigt nöjd med även henne då jag inte hade ridit henne heller på otroligt länge.

     

  • Erik hade väldigt blandade resultat under helgen, kändes jättefin på framridningen dock. I första LA klassen som var på tränsbett så lekte han med mig inne på banan och bara drog upp huvudet och sprang runt som en tjur skjuten ur en kanonkula (Malin var på väg att göra köttfärs av honom efter den klassen) Det var dock bara att ta nya tag och komma igen, den andra LA klassen var mycket bättre men långt ifrån bra. Gjorde även en start i MSV:C1 där jag hade glömt att det var ryggning i programmet och det gick bara inte att få honom att gå bakåt. Bästa starten gjorde vi i MSV:C2 trots slarvigt ridet av piloten.

     

  • Var glad att jag överlevde helgen med tre hästar till start och feber och förkylning. Kändes dock att jag inte red som jag brukar och var i överlag väldigt slarvig. Ett stort tack till min underbara syster som hjälpte mig på denna tävling. Utan henne hade jag inte klarat det!


    Bilderna är fotade av Malin Nordin


Bilder från helgen





Laddar upp fler imorgon.

RSS 2.0